Vandaag stemt het parlement over de gewijzigde bepalingen in verband met de Gemeentelijke Adrministratieve Sancties, in de volksmond de GAS-boetes genoemd. De tarieven gaan omhoog en de minimum leeftijd gaat naar beneden.
Koele minnaar
Ik ben altijd een koele minnaar van die GAS-sancties geweest. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dat systeem niet werkt. En zoals u weet ben ik niet gehinderd door gebrek aan ervaring.
De bedoeling van de GAS-sancties is om vormen van overlast te sanctioneren. Tot daar ben ik nog mee. Maar de bedoeling van elke sanctie is om een afschrikeffect te creeƫren waardoor mensen dat soort gedrag niet meer gaan vertonen. En dat werkt nu meestal niet met de GAS-sancties.
Laat ons even eerlijk zijn, wie zijn de meeste overlastplegers ? Doorgaans mensen van eigen en andere origines maar wel meestal uit lagere sociale middens. Om de woorden kansarmen en mensen zonder wettige verblijfplaats (ook Belgen) niet te gebruiken. Denk je nu echt dat ze die boetes betalen? En mensen zonder een adres ? Naar waar gaat de gemeentelijke ambtenaar die boetes sturen ?
Een tip voor de meelezende journalisten : misschien kan er eens iemand navraag doen naar het aantal onbetaalde GAS-boetes ? En je kan er meteen bijvragen of de gedefinieerde overlast gedrag nu ook effectief verminderd is dankzij die GAS-boetes ?
Juridische onzekerheid
Vermoedelijk fronsen ook vele juristen de wenkbrauwen. Immers, de GAS-sancties verschillen van gemeente tot gemeente. Er is dus totale rechtsonzekerheid want hoe kan een gewone mens nu al die overtredingen kennen ?
Er zitten ook de meest belachelijk sancties tussen : in Leuven mogen straatmuzikanten niet vals spelen. Wie gaat dat controleren en vooral beoordelen ? In Dendermonde mogen wielertoeristen niet in groep rijden. In Deinze mag je geen opgeraapte confetti gooien tijdens carnavalsoptochten. En op andere dagen dan wel ?
In Brussel kan je een GAS-sanctie krijgen als je als ambulancier tijdens een niet prioritaire opdracht op de pechstrook rijdt. Te gek voor woorden, want het verkeersreglement is hier perfect van toepassing. Een GAS-sanctie is dus overbodig en houdt juridisch geen steek want je kan niet twee keer geverbaliseerd worden voor eenzelfde feit.
Falen van sociale controle - vullen van de gemeentekassa
Als je de lange lijst van GAS-boetes bekijkt dat gaat het meestal over overlastvormen : spuwen op straat, lawaaihinder, sluikstort, met de voeten op een bankje zitten, broodje eten op de trappen van de kerk, mensen beledigen, .... Met andere woorden : is het niet eerder door een totaal gebrek aan sociale controle, normen en waarden dat dit gedrag zich vertoont ? En dan nog is dit het beste bewijs van de verzuurde, onverdraagzame maatschappij die we nu hebben. Mensen kunnen niks meer van elkaar verdragen. Een broodje eten op de trappen van de kerk.....stel u voor. Wat een misdaad zeg !
Het enige resultaat dat die GAS-sancties zullen hebben is het spijzen van de kassa van stad of gemeente. Als de boetes al betaald worden natuurlijk.
Zou het niet beter voor iedereen zijn als iedereen opnieuw eens wat sociale controle zou uitvoeren ? Als jongeren met hun voeten op de bank zitten, kan je ze er best op aanspreken. En als iedereen dat zou doen, dan gaat dat gedrag zich niet meer stellen.
Om te eindigen : heb je er al eens over nagedacht hoeveel GAS-boetes de "Witte van Zichem" zou moeten betalen ?
Reacties
U kunt deze conversatie volgen door in te schrijven op de reactiefeed van dit bericht.